JULEGAVER BYTTES TIL 1/10 2025
LEVERING 1-3 HVERDAGE
FRI FRAGT TIL PAKKESHOP
JULEGAVER BYTTES TIL 1/10 2025 | LEVERING 1-3 HVERDAGE | FRI FRAGT TIL PAKKESHOP
ÅBENT ALLE UGENS DAGE
SURF- & SKIBUTIK PÅ RUNGSTED HAVN

De bedste våddragter i år

31. Jan 2024
De bedste våddragter i 2024 - Sådan finder du en ny våddragt. Vi vil hjælpe dig med at forstå og vælge den korrekte våddragt til dig ud fra dine behov og aktiviteter. Guiden vil give dig indsigt i alt lige fra prisforskelle, materialer, tykkelser, vejrforhold. Vi giver dig vores anbefalinger, af de bedste våddragter, så du er klar til at tage ud på vandet!

Her finder du den bedste våddragt til dit behov i 2024


Denne guide skal hjælpe dig med at forstå og vælge den korrekte våddragt til dig ud fra dine behov og aktiviteter. Det er vigtigt, at du vælger den korrekte våddragt, da det kan forlænge din vandsæson og øge din sikkerhed og komfort på vandet. Guiden vil give dig indsigt i alt, lige fra prisforskelle, materialer, tykkelser, vejrforhold og aktiviteter. Nedenfor er der lavet en liste med tre af de bedste våddragter i hver sin kategori.

Hvis du stadig er i tvivl om, hvilken dragt du skal vælge efter at have læst bloggen, er du meget velkommen til at komme forbi vores butik på Rungsted Havn eller ringe til os.

Nedenfor her vil du finde vores anbefalinger på våddragter til forskellige behov til både mænd, kvinder og børn.



Våddragt til sommer - De korte "shorties" til sommerbrug:



Prisvenlige våddragter - 'Entry Level' perfekt til dig der vil i gang



Nok de bedste våddragter - Til dig der ikke gå på kompromis



De gode våddragter til børn

Hvornår bør jeg benytte en våddragt?


Det er en god idé at benytte en våddragt, når du udfører de fleste vandsportsaktiviteter i Danmark. Dette skyldes, at du hurtigt kan blive kold og dermed risikere at blive underafkølet og komme i fare. Den anden og største fordel ved at benytte en våddragt er, at du kan forlænge dit aktivitetsniveau på vandet. Vi anbefaler især, at du bruger en våddragt ved følgende vandaktiviteter:


  1. Surfing (Windsurf, kitesurf, bølgesurf og wingfoil)

    Våddragter til surfing er den mest udbredte type på markedet. Denne type våddragt er ofte lavet af et meget fleksibelt og stærkt materiale og er derfor virkelig alsidig til de fleste vandaktiviteter.

  2. Dykning

    En dykkerdragt er ofte tykkere end de fleste andre dragter på markedet, hvilket også gør den stivere og sværere at få på. Vi anbefaler, at du kun køber en dykkerdragt, hvis flaskedykning er det primære formål med dragten. Alternativt kan du vælge en 6/5 mm surfdragt.


  3. Svømning

    Våddragter til svømning kan have forskellige formål. Mange køber en kortærmet våddragt til børn, som de kan bruge i svømmehallen. Hvis dette er formålet med dragten, anbefales en surfdragt, da den er billigere og mere holdbar end svømmedragter. Hvis du skal bruge dragten til motionssvømning i havet, kan du vælge at benytte en surfdragt eller en svømmedragt. Surfdragter fås i forskellige prisklasser og er mere slidstærke end svømmedragter. Fordelen ved svømmedragten er, at den er lavet i glatskind, som giver dig et bedre glid igennem vandet, samtidig med at der er indlagt ekstra opdrift i lænden.

    Hvis du skal bruge dragten til andet end svømning, anbefaler vi, at du køber en surfdragt i stedet for en svømmedragt. Hvis du skal bruge dragten til mere end bare motion, for eksempel triatlon eller konkurrence, vil du få mere ud af en svømmedragt end en surfdragt.

  4. Kajak og kano

    Til kajaksejlads er long johns (til herrer) og long janes (til damer) ofte foretrukket som våddragter. Denne type våddragt har lange ben og ingen ærmer, hvilket giver dig god fleksibilitet til at ro. Det er også populært at have en regnjakke eller hættetrøje udenpå sin long john eller jane. Hvis du ønsker en langærmet våddragt, er surfdragter det bedste alternativ.

  5. Stand-up paddling (SUP)

    Til SUP anbefaler vi, at du bruger en surfdragt eller en long john / jane. En surfdragt vil ofte være varmere, da den lukker tæt omkring dine arme. Hvis du gerne vil have en surfdragt, men alligevel foretrækker korte ærmer, kan du kigge efter en shorty eller en våddragt med lange ben og T-shirt-ærmer.

  6. Jetski/vandscooter

    Til dig, der skal sejle jetski/vandscooter, anbefaler vi en klassisk surfdragt. Denne kan fås med kort ærmer og ben, lange ærmer og ben, eller korte ærmer og lange ben. Hvilken type du foretrækker, afhænger af dine personlige behov og præferencer.

  7. Vandski og wakeboarding

    Hvis du skal bruge en våddragt til vandski, wakeboard og lignende, anbefaler vi en klassisk surfdragt. Denne kan fås med kort ærmer og ben, lange ærmer og ben, eller korte ærmer og lange ben. Hvilken type du foretrækker, afhænger af dine personlige behov og præferencer.


Hvordan virker en våddragt?

En våddragt virker ved at den lader lidt vand komme ind i dragten og derefter varmer den vandet op. Det er altså ikke meningen, at den skal holde vandet helt ude. Idet vandet skal ind i dragten, er det derfor vigtigt, at den sidder helt tæt. Jo mere luft der er, desto mere vand kommer ind og dermed tager det længere tid for det at blive varmt. Hvis dragten sidder for løst, vil der også være hyppigere vandudskiftning, hvorfor vandet aldrig når at blive varmet rigtigt op.

Udover så lidt plads som muligt, er også neoprenkvaliteten og limninger/syninger med til at holde på vand og varme. Hvis dragten er limet sammen, har vandet svære ved at komme ind og ud, end hvis den er gennemsyet.

Nogen våddragt arbejder med forring på indersiden. Disse typer er som regel dyrere, men hjælper med at varme vandet op endnu hurtigere.


Overvejelser du bør gøre dig inden køb af våddragter


Når du skal købe en ny våddragt, er der flere overvejelser som du bør gøre dig. Du skal først og fremmest tænke over hvad du skal bruge dragten til og hvornår den skal bruges. For det andet er det vigtigt at kontrollere pasformen og gøre op med sig selv, hvor meget du vil ofre på en våddragt. Som tredje punkt du bør overveje, er design og farve. Vi har lavet 6 punkter som du børe tage højde for, ved dit valg af våddragter.


  1. Formålet med våddragten
  2. Typen af din vandsport
  3. Tykkelsen af neopren
  4. Pris
  5. Pasform (hvordan man sikrer den rigtige størrelse)
  6. Design og farve


1. Formålet med våddragten/2. Typen af vandsport

Som nævnt i det tidligere afsnit, er der forskellige våddragtstyper til forskellige vandaktiviteter. Når du vælger en våddragt, er det vigtigt at du har gjort op med dig selv hvad du skal bruge den til. Er det havsvømning der er formålet, bør du overveje en svømmedragt kontra surfdragt. Er det kajak der er formålet, kan du overveje om du skal gå med en longejohn eller longejaen. Hvis det er dykning som er formålet, bør du overveje en dykkerdragt. I afsnittet ovenfor, kan du se forskellen på dragter til forskellige vandsportsaktiviteter.


3. Våddragtens tykkelse


En våddragt i lavet i det materiale som kaldes neopren. Neopren fås i mange forskellige tykkelse og de forskellige tykkelser egner sig til forskellige vand og vejrforhold. Når du vælger tykkelsen på din våddragt, er det derfor vigtigt at du tager højde for vand og luft temperaturer når du bruger dragten.

Det er også vigtigt at tænker over om du er mest i vandet, eller mere over vandet. Hvis du f.eks. er en øvet SUP'er, vil du oftest bruge mere tid over vandet end i vandet, hvorimod en bølgesurfer bruger mere tid i vandet end over vandet. Dette er vigtigt at tænke over, da det kan have betydning for hvor tyk en våddragt du behøver. Neden for har vi lavet en lille tommelfingerregel, for hvor tyk en våddragt du skal vælge til forskellige vandtemperaturer.


Vandtemperaturer

Type og tykkelse

+ 25 grader

UV T-shirt eller neopren T-shirt

21 - 25 grader

2mm shorty

17 - 21 grader

3/2 eller 2/2 med længe ben og korte ærmer

12 - 17 grader

3/2 med lange ærmer og ben

8 - 12 grader

4/3 mm længe ærmer og ben

3 - 8 grader

5/4 mm længe ærmer og ben

Under 3 grader

6/5/4 med længer ærmer og ben + integreret hætte



4. Pris


Der er en klar og tydelig sammenhæng mellem kvaliteten og prisen på våddragter. De helt billige våddragter (100-500 kroner) er meget stive og grove i materialet, hvilket gør det mindre behageligt at have på, og i nogle tilfælde kan det føre til længerevarende kløe og udvikling af neoprenallergi.

Våddragter i mellemprisklassen (700-1500 kroner) er gode som standard våddragter. Her er materialerne opgraderet og mere bløde og fleksible.

Når du bevæger dig op i de dyrere dragter (+1500 ca.), tilføjes der flere og flere features. Disse features omfatter øget fleksibilitet i neoprenen, arbejde med inderforing og isolering samt optimering af samlingerne. De billigere våddragter er ofte gennemsyet, hvor de dyrere våddragter er limet eller både syet og limet. En limet våddragt hjælper dig med at holde varmen, da vandet har sværere ved at trænge igennem, end det er tilfældet ved de gennemsyede våddragter.

Hvorfor er en våddragt en god idé til de danske vandtemperaturer om sommeren?


En våddragt er en god idé, fordi den forlænger din sæson og giver dig flere muligheder for at være på vandet. Selv om sommeren kan en våddragt være nyttig, fordi det danske farvand sjældent er varmt nok til at bade i længere tid uden at blive underafkølet. En tynd våddragt kan hjælpe dig med at holde varmen i længere tid, så du kan være aktiv på vandet i længere tid eller på dage, hvor det er lidt koldere.

Udover at holde dig varm i vandet, beskytter en våddragt også din krop mod vindens kulde. Selvom luften er 25 grader varm og vandet er 22 grader varmt, kan vinden stadig føles kold, især hvis din krop allerede er våd. En våddragt beskytter dig mod kulden fra vandet og forhindrer vinden i at afkøle dig yderligere, hvilket gør den anvendelig selv i sommerperioden.


6. Design og farve


Design og farve kan være svært at abstrahere fra, men vi anbefaler at du forsøger. I våddragtverdenen findes der ikke et utal af farver i hver model. De fleste modeller laves kun i en farve i den givende tykkelse. En anden tykkelse i samme model, kan godt have en anden farve, men den farve kan sjældent fås i en anden tykkelse.

Vi anbefaler derfor at du går efter at få den rigtige våddragt, som i højere grad passer dine funktionelle behov, frem for at den passer til dine personlige præferencer for farve og design.


5. Pasform på våddragten


For at en våddragt har den bedste mulighed for at holde dig varm, skal pasformen være så stram som muligt. Da pasformerne skal være så tætte, arbejder flere mærker med almindelige størrelse + forskellige længder. Det vil sige at du f.eks. kan få en dragt i størrelse MT som er en medium tall, altså en medium krop, men med ekstra længde. Dette samme gør sig gældende ved en MS, som er medium short, altså medium krop med mindre længde.

Nedenfor findes en vejledende størrelses guide til herre, dame og børn.


Herre

Højde i cm

Vægt i kg

Bryst i cm

Talje i cm

XS

170-175

57-64

93-95

72-75

SS (S-short)

166-171

59-68

95-99

75-79

S

173-178

61-70

95-99

75-79

ST (S-tall)

183-188

66-75

95-99

75-79

MS (M-short)

169-174

66-75

99-104

79-84

M

175-180

70-77

99-104

79-84

MT (M-tall)

185-191

73-82

99-104

79-84

LS (L-short)

171-177

73-82

104-110

84-89

L

178-183

77-86

104-110

84-89

LT (L-tall)

188-193

82-91

104-110

84-89

XLS (XL-short)

174-179

82-91

110-117

89-94

XL

180-185

86-95

110-117

89-94

XLT (XL-tall

191-196

91-100

110-117

89-94

2XL

183-188

95-104

117-123

94-99

3Xl

183-191

104-113

123-130

99-112

4xl

185-193

113-122

130-136

112-122




Dame

Højde i cm

Vægt i kg

Bryst i cm

Talje i cm

4 (XS)

160-165

45-52

77-83

64-69

6S (S-short)

159-164

48-54

80-85

66-71

6 (S)

163-168

50-57

80-85

66-71

6T (S-tall)

166-171

52-59

80-85

66-71

8S (M-short)

161-66

52-59

83-88

69-74

8 (M)

165-170

54-61

83-88

69-74

8T (8-tall)

169-174

57-64

83-88

69-74

10S (L-short)

164-169

57-64

86-91

74-77

10 (L)

158-173

59-68

86-91

74-77

10T (L-tall)

171-177

61-70

86-91

74-77

12 (Xl)

170-175

64-73

90-95

77-81

14 (XXL)

173-178

68-77

94-99

79-85

16 (XXXL)

175-180

75-84

98-103

85-89




Børn

Højde i cm

Vægt i kg

Bryst i cm

Talje i cm

1

88-98

11-13

48-53

46-51

2

98-108

13-16

51-56

48-53

3

108-118

16-18

53-58

51-56

4

119-126

18-25

58-64

51-56

6

126-133

23-30

62-67

55-60

8

133-141

27-34

66-71

58-64

10

141-147

34-41

71-76

58-64

12

147-155

41-48

74-79

64-69

14

155-163

48-55

79-84

69-74

16

163-170

55-61

84-89

71-76



Sådan vedligeholder du din våddragt


En våddragt er nem at vedligeholde og kræver ikke meget pleje. Der er dog et par ting, som du bør gøre hver gang, du har haft dragten i brug, for at forlænge dens levetid:


  1. Skyl dragten i kold vand efter brug
  2. Hæng dragten til tørre, på vrangen og på en kraftig plastikbøjle
  3. Undgå direkte sollys og varme
  4. Selvom dragten er tør, så lad den hænge på bøjlen, indtil du skal bruge den igen næste gang


Hvis din våddragt begynder at lugte fælt, kan du vaske den. Men det er vigtigt, at du ALDRIG putter den i vaskemaskinen eller tørretumbleren, da neoprenen vil smelte og ødelægge dragten og maskinerne. Det er også vigtigt, at du bruger den rigtige våddragtssæbe.

Når du vasker/skyller dragten, skal du gøre det i en stor balje med lunken vand og tilføje din våddragtssæbe. Efterfølgende skyller du dragten grundigt i en balje med rent vand, og du bør skifte vandet jævnligt for at være sikker på, at al sæben kommer ud. Hæng dragten derefter til tørre på en plastikbøjle uden for direkte sollys.


Konklusion


Når du skal vælge en ny våddragt, er der 3 ting du skal være særligt opmærksom på:


  1. Vælg en dragt der passer til det rigtige formål
  2. Vælg en dragt i den rigtige tykkelse
  3. Sørg for at finde en dragt med den rigtige pasform (så stram som muligt)

Når du har valgt dragten og begynder at bruge den, så husk de fire vedligeholdelsestips!

  1. Skyl dragten i koldt vand efter brug
  2. Hæng dragten til tørre, på vrangen, på en kraftig plastikbøjle
  3. Undgå direkte sollys og varme
  4. Selvom dragten er tør, så lad den hænge på bøjlen, indtil du skal bruge på den igen næste gang


Er du i tvivl om hvilken dragt du skal vælge? Så står vi altid klar til et hjælpe dig. Du kan fange os på:

  • Fysisk i butikken - Rungsted Havn 28, 2960 Rungsted Kyst
  • Mail - gumpel@gumpel.dk
  • Telefon - 45 86 25 86
  • Find os på Facebook